Kirjojen yö 2017

Sysmän 7. Kirjojen Yö 11.-12.8.2017  Teatteritalolla klo 19
kirjoittanut Kyösti Piippo

Seitsemäs kirjojen Yö oli lämmin. Yleisö sai nauttia musiikista mielensä hyväksi. Tuija Rantalainen kävi ensin pianon ääreen ja esitti laulelmia Suomi 100 -teemassa. Veikko Lavin ”Evakon laulu” kosketti. Myös Rantalaisen omat tekstit nykysuomen leipäjonoista ja Hakaniemen asunnottomien kohmeisista öistä vangitsivat kuulijat.                                                                                                                                           M.A.Nummisen ja Pedro Hietasen päätyminen Sysmän keikalle oli Heikki Oksasen ansiota. Numminen oli kertonut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tilaisuudessa ystävyyssuhteestaan runoilija Pentti Saarikoskeen. Oksanen oli tämän kuultuaan pyytänyt Nummista Sysmään kertomaan lisää. Ja Numminen kertoi, yhdessä Pedro Hietasen kanssa. Molemmat olivat runoilija läheisiä ystäviä. Nummisen kerronnan ytimenä olivat Saarikosken lahjakkuus ja palava kiinnostus kieliin ja filosofisiin keskusteluihin. Kahvitauon jälkeen kaksikko esitti klassikon toisensa jälkeen Nummisen 50-vuotis esiintyjä taipaleelta.

Kirjailijahaastattelupäivä Sysmän Kirjakaupalla 12.8.  Lauantai aloitettiin Lastentunnilla . Runsaslukuisen yleisön eteen tepasteli Vahtikoira Veikko (Veini Nupponen) ja emäntänsä, säestäjä Tuija Rantalainen. Aluksi Veikko opetti lapsille koirien kieltä. Nopeasti se avainsana -hau- opittiinkin. Veikko suunnitteli 100 –vuotiaalle Suomelle juhlia ja siihen tarvittiin yleisön apua. Ehdotuksia tuli niin paljon, ettei Veikko ehtinyt edes kaikkea kirjoitta muistiin. Piti leipoa makkarakakku, kirjoittaa juhlapuhe ja harjoitella kirppusirkuksen esitys, laatia vieraslista ja kutsua eläinystävät. Lastentunnin juhlavaksi lopuksi Veikko vetäisi ”Finlandian” – sahalla soittaen. Lapsiyleisöä kolmisenkymmentä, kaikki saivat pienen yllätyspussukan.

Paikallisen Kuurinateatterin  nuoret näyttelijät Siiri Papinniemi, Sofia Salonen ja Matilda Nuutinen esittivät lauluja kesänäytelmästään ”Panaman konsuli” säestäjänään Keijo Keinonen.

Toimittaja J.P.Pulkkinen sai kirjailijavieraikseen kaksi juuri romaaninsa julkaissutta kirjailijaa. Minna Lindgrenin Ehtoolehto-trilogian 3. osa ”Ehtoolehdon tuho” ja Kjell Westön ”Rikinkeltainen taivas” kotiutuivat kirjakauppojen hyllyille samalla viikolla. Minna Lindgren oli J.P.Pulkkiselle helppo haastateltava, sillä kirjailijalta pulppusi tekstiä vauhdilla. ”Kirjani on parodia tulevaisuudesta, farssi siitä mihin vanhustenhoidossa ollaan menossa” Ehtoolehto –palvelutalossa tekniikka hoitaa kaiken. Kjell Westön ”Rikinkeltainen taivas” on kirjailijan 7. romaani. Romaani kertoo kahden pojan ja toisen siskon kasvutarinan ja käsittelee tekstissä luokkaeroja. Westö kuvasi kirjoittamista mielenkiintoiseksi. ”Kirjoittaminen on luxusta. Siinä voi keksiä uutta maailmaa, sinulla itselläsi on valta ja konkretia”.

Kolmas ohjelmailmoituksissa haastateltavaksi lupautunut kirjailija Juha Hurme oli estynyt saapumasta tilaisuuteemme. Tätä ilmoittaessaan hän lupasi tulla ensi kesänä ja työstää myös jotakin teatteri-iltaamme. Näin ollen Kirjojen Yön jatkuvuus taataan jo tässä vaiheessa.

Lastentunti ja kirjailijahaastattelut tapahtuvat aidossa kirjaympäristössä. Siellä ollaan keskellä kirjakaupan arkea. Haastatteluja kuunnellaan kirjahyllyjen välissä, samanaikaisesti kirjavalikoimia silmäillen. Kirjakauppa pullisteli tyytyväistä yleisöä. Yleisölle oli tarjolla kahvia ja pullaa ja sitä haettiinkin haastattelutaukojen aikana.

Kirjojen Yön yhteydessä yleisöllä oli myös mahdillisuus tutustua Sysmän kunnan ylläpitämään Kirjailija residenssiin Villa Sarkiaan. Siellä oli avoimet ovet ja tavattavissa tämän hetken asukkaat Heidi Hulmi ja Brendan Bowles. Talossa voi tutustua myös Sysmän kirjastolle lahjoitettuun Tarleena Sammalkorven ja Eila Kivikk´ahon keräämään kotimaisen runouden mittavaan kokoelmaan.

Kirjojen Yö tapahtuman päätös oli lauantai-illan Rantaterassin Jamit. Esiintyjinä mm. Safka Pekkonen, Ufo Mustonen, Kimmo Oksanen ja Tuomo Heikkola.

M.A.Numminen, Tuija Rantalainen ja Pedro Hietanen Teatteritalolla.

Vahtikoira Veikko, Veini Nupponen ja Tuija Rantalainen, Lastentunti.

Kirjakaupalla Minna Lindgren, Kjell Westö ja J.P.Pulkkinen.

Kirjakaupalla Tuula Mäyrä, Minna Lindgren, Kjell Westö, J.P.Pulkkinen ja Pirjo Aartolahti.