Kirjakyläpäivät 2013

Heikki Helin, kirjakyläpalkittu

Sysmän 15. kirjakyläpalkinto ojennettiin Heikki Helinille. Sysmästä kotoisin oleva Heikki Helin on kerännyt tietoja Sysmän paikallishistoriasta esimerkiksi valokuvaamalla kotiseutuaan. Hän on tehnyt useita Sysmää käsitteleviä teoksia.

Sysmän 15. kirjakyläpalkinto palkinto ojennettiin tänä vuonna runoilija Heikki Helinille. Kesät syntymäkotikunnassaan viettävä kuntatalouden asiantuntija on kirjoittanut mittavan määrän alan tutkimuksia, selvityksiä ja artikkeleita. Hän on tehnyt myös useita Sysmää käsitteleviä teoksia ja kerännyt tietoa valokuvaamalla kotiseutuaan.

Vuonna 1949 syntynyt Helin on kerännyt Sysmän paikallishistoriaa miltei koko elämänsä. Muistitiedon ja kulttuurihistorian tallentamisella on nyt kiire, kun tietäjät vanhenevat, sanoo Heikki Helin.

– Tässä on niin kauan Sysmää penkonut ja tutkinut, että pakko on laittaa asioita paperille ja kirjoittaa näitä kirjoja. Näiden kirjojen tekeminen alkaa olla vaikeaa kun ihmiset vanhenee ja potentiaalinen ostajakunta vähenee. Kirjojen tekeminen tulee sitten kalliiksi, Helin toteaa.

Nykyisin Lahdessa asuvan, sysmäläissyntyisen Helinen Liikola-Taipale-kyläkirjan ensimmäinen osa valmistui vuonna 2004 ja toinen 2008. Teosten yhteinen sivumäärä on muhkeat 1300.

Sen jälkeen ovat valmistuneet Sysmän muuttuva keskus I, Sysmän Sisun Kuvia vuosien varrelta vuonna 2011, Uutisia Sysmän Sisusta vuonna 2012 ja viimeisimpänä tänä vuonna julkaistu Muistojen murusia.

Kirjakyläpalkinto jaettiin Sysmän kirjakyläpäivillä, joita vietetään viikonlopun ajan. Aiemmin Sysmän Kirjakyläpalkinto on jaettu muun muassa Tiina Pystyselle, Katri Lipsonille ja Pirkko Koskimiehelle.

Kirjakyläpäiviä on järjestetty Sysmässä vuodesta 1999 lähtien. Kirjakyläpäivät tuo satoja kirjojen ystäviä Sysmän Hyvien ihmisten torille. Tuttuun tapaan Sysmässä kuullaan päivittäin myös kirjailijahaastatteluja.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

KIRJOITTAJAVALMENNUSJULKAISUA TAVOITTELEVILLE KIRJOITTAJILLE
pidettiin 4.-7.7.2013 Sysmän Kirjakyläpäivien yhteydessä.

Järjestäjä:Skripta kirjoittajaopisto
Lisätietoja: p. 040 768 7248 marija.vantti@skripta.net www.skripta.net