Kirjakyläpäivät 2017

Sysmän 31. Kirjakyläpäivät 7.-9.7.2017

Kirjakyläpäivät onnistuivat hyvin. Sää suosi ja vanhojen kirjojen kauppiaiden mukaan kauppakin kävi. Paikalla oli kolmisenkymmentä kauppiasta ja vanhojen jokavuotisten antikvariaattien lisäksi yhä useampi paikkakuntalainen huomaa Kirjakyläpäivien olevan hyvä tapa harventaa kirjahyllyään.

Päivien avajaisiin perjantaina kokoontui sankka yleisöjoukko. Tilaisuuden aluksi muusikko Petri Keinonen esitti Kantelettaren runoihin tekemillään lauluja. Lausuja Sisko Ojanperä esitti runoja Suomi 100 -teemassa eri vuosikymmeniltä. Avauspuheenvuoron pitäjäksi oli kutsuttu filosofian tohtori, kirjailija Panu Rajala. Rajala ihmetteli lukutaidon huimaa kehitystä Suomessa. Kiven seitsemästä veljeksestä vain Eero oppi aluksi lukemaan mutta jo Eino Leinon aikaan runoja osattiin ulkoa. Rajala lainasi Mika Waltaria, jonka mukaan päivittäin on luettava ainakin yksi kirja tai ”muuten päivä menee hukkaan”. Lukutaito on edelleen kunniassa, mutta varsinainen kirjojen ahmiminen ei enää ole yleistä. Puhuja pohdiskeli, onko lukemattomuudesta jotain hyötyä. ”Onhan se aika pois tietokoneella näpläämiseltä”. Lukemisen ansiot ovat Rajalan mukaan mittavat. ”Lukemalla viisastuu ja kirja avaa uusia elämyksiä ja maailmoita”.

Avajaisten yhteydessä Sysmän Kirjakyläyhdistys ja Sysmän Kirjakylä Oy jakoivat 17. Kirjakyläpalkinnon (1000 €). Kriteerit saajaksi ovat: kirjailijalla on jotenkin yhteys Päijänteeseen ja Päijät-Hämeeseen ja hän on arvostettu ja useita teoksi julkaissut henkilö. Palkinnon sai lahtelainen kirjailija Kalle Veirto. Hän täyttää erinomaisesti sen jakamiselle laaditut perusteet. Veirto työskenteli Etelä-Suomen Sanomien toimittajana vuoteen 2013 ja siirtyi sen jälkeen vapaaksi toimittajaksi. Kirjallinen tuotanto käsittää 36 kirjaa. Enemmistö tuotannosta on nuorten ja lasten kirjoja, joka miellytti erityisesti valintaraatia. ”Veirto on innostava kirjailija, joka osaa siirtää vauhdin ja tekemisen teksteihinsä”, totesi Kirjakylä Oy:n Pauli Leimio jakaessaan palkintoa. Henkka  Kivimutka –sarjassa (14 kirjaa) ja Sählymestarit –sarjassa (3) vilahtaa Sysmäkin teksteissä muutamia kertoja.

Lauantaina ohjelmalavalla esiintyivät Sysmän ansioituneet musiikkikulttuurilaiset. Suomi 100 -teemassa soittivat Sysmän Suvisoiton viulistit Elisar Riddelin, Sanna Määttä ja sellisti Sirja Nironen. Tenorissimo Reijo Ikonen lauloi Mauno Kuusisto 100 vuotta -juhlakonsertin ohjelmistoa, Sysmän Kamarikuoro ja mieskvintetti Viis´ Raitilla ja Kari Halme esittivät suomalaisia ikivihreitä. Telle Talvitieva  hauskuutti yleisöä esittämällä eloisasti sysmäläistä murretta sananparsin kirjastaan ”Sysmäläesijä haekuja”.

Kirjailijahaastatteluissa toimittaja Kyösti Piipolle kertoivat kuulumisiaan kirjailijat Timo Sandberg, Pia Pesonen, Laura Kolbe ja Kimmo Oksanen.

Kauppiaitten lisäksi torilla oli Lastenteltta, jossa Lana Piippo opasti piirustustaidoissa ja askarteli lasten kanssa. Kolme parasta palkittiin lahjakortilla Sysmän Kirjakauppaan. Voittajat olivat Venla Kotolahti, Nella Rimpioja ja Katarina Prostotina. Toisessa teltassa kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi teki runoloitsuja ja ennustuksia toriasiakkaille.

Sunnuntai oli rauhallinen kirjamyyntipäivä. Ehkä silloin olivatkin liikkeellä todelliset kirjojen keräilijät ja harrastajat. Markkinahumua ja meteliä ei torilla ollut. Kauppiaat olivat päiviin tyytyväisiä ja lupasivat jo lähtiessään palata Kirjakyläpäiville  ensi kesänä.Yleisöä päivien aikana kävi torilla arviolta 2000-3000.

Kyösti Piippo

Kyösti Piippo ja 19. Kirjakyläpalkinnon saaja Kalle Veirto

Kirjakyläpäivien avaaja Panu Rajala Petri Keinonen ja Kantelettaren runot lauluiksi Mauno Kuusiston laulut: Reijo Ikonen ja Jaak Luts Kyösti, Kimmo Oksanen ja Laura Kolbe Kyösti, Timo Sandberg ja Pia Pesonen

 

Kauppiaat torilla

Antikvariaatti Hantikva, www.hantikva.fi
Antikvariaatti Kyyhkyrinteen Kirja Tmi, www.antikvaari.fi
Antikvariaatti Makedonia, www.antikvariaattimakedonia.fi
Antikvariaatti Toinen Luku, www.toinenluku.fi/antikvariaatti
Antikvariaatti Wanhat Unelmat Ky, www.wanhatunelmat.fi
Brahen Antikvariaatti, www.antikvaari.fi Facebook
Haapasaari Matti, www.antikvaari.fi
Lehtitoimisto Kukkonen Oy, www.lehtitstokukkonen.fi
Leskinen Kari, Kuopio
Sysmän Kirjakylä Oy, www.sysmankirjakyla.fi
Mansadra, www.mansarda.fi
Anja Wähling, www.anjawahling.net
Icemill Oy, Armonkirjat
Kustannus Oy Pieni Karhu, www.pienikarhu.fi

Pienkauppiaitten teltassa: Heikki Helin, Orvo Oksanen, Marja Vilkama, Teija Naakka, Henna Nikkanen, Telle Talvitieva, Pirjo Karhunsuo, Lähilehti, Sysmän kirjasto, Venäjä-Suomi seura.

LASTEN TELTTA. Lana opastaa. Siellä voi piirtää ja lueskella.
Piirustuskilpailu! Paras palkitaan!

LOITSUKIOSKISSA kuva- ja sanataiteilija Suvi Nurmi. Tule hakemaan kutsuja ja karkotuksia elämän eri tilanteisiin!