Historia

Monipuolista historiaa Sysmän kirjoista luettavissa  seuraavasta linkistä

Heikki Helin, Sysmän kirjat

MIKÄ ON SYSMÄN KIRJAKYLÄ?

Ilman rouva Kerttu Tapiolaa ei voisi puhua kirjakylästä.
Hän esitti unelman pitää pieni maaseutukylä elinvoimaisena
vanhojen kirjojen avulla. Kerttu Tapiola myös toteutti
apujoukkoineen 12 vuotta (1987 – 1998) Kertun Kirjapäiviä,
Sysmän Kirjakyläpäivien esimuotoa.
Sysmä julistautui Suomen kirjakyläksi vuonna 1997 ja liittyi
samalla kansainväliseen kirjakyläverkostoon.

Vuodesta 1999 alkaen Sysmän Kirjakyläpäivät ovat olleet
Kirjakylän päätapahtuma. Pääosan saavat kansainvälisen
mallin mukaisesti vanhat kirjat ja kirjan käsityöläisyys, joskin
uusi kirjallisuus ja sen ilmiöt ovat myös mukana.

Sysmän Kirjakyläyhdistys ry perustettiin vuonna 1995. Yhdistys ylläpitää jäsenistönsä avulla kirjaan liittyvää aatteellista toimintaa järjestämällä mm. kirjailijavierailuja ja muita tapahtumia Sysmässä. Sysmän Kirjakylä Oy perustettiin vuonna 1999. Yhtiön tarkoituksena on elvyttää paikkakunnan elinkeinoelämää kaupallisin keinoin. Tärkein väline tähän on tietenkin kirja ja siihen liittyvät oheistuotteet.

Sysmän Kirjakylä käsittää tänään kolme toisiaan täydentävää toimijaa, Sysmän Kirjakyläyhdistys ry:n, Sysmän Kirjakylä Oy:n sekä Sysmän Kirjakaupan.

 

Tiesitkö?

Sysmäläinen Ravioskorven kyläyhdistys pyörittää kylätalossaan entisellä koululla kirjastoa ja Karilanmaan ja Soiniemen kylillä on aidot maitolaiturikirjastot. Lisäksi Sysmästä löytyvät Suomen kaunein kirjakauppa, kirjailijaresidenssi Villa Sarkia, mainio kunnankirjasto, aktiivisia kyläkirjojen tekijöitä ja kustannustoimintaa harjoittava Sysmän Kirjakylä Oy.

Sysmän Kirjakyläyhdistys ry edistää talkoovoimin paikallista kirjallisuusharrastusta, uudistaa ja kehittää kansalaisten kulttuurikäsitystä ja luo kansainvälisiä yhteyksiä kansainvälisen kirjakyläverkoston kautta. Sysmä on Suomen ainoa kirjakylä ja myös kansainvälisen kirjakyläverkoston (I.O.B) jäsen.

 

REKISTERISELOSTE